Van lockdown naar vlockdown

By februari 5, 2021 Blog

Er zijn soms perioden die minder inspiratie bieden voor het schrijven van een column over (markt) ontwikkelingen. Ik zou het dit keer met u kunnen hebben over de komende #snowmageddon, de avondklokrellen, het feit dat good old Draghi mag beginnen aan het vormen van een Italiaans kabinet, het strooien met helikopter geld in de US of de meest recente ontwikkelingen op de beurs onder aanvoering van een leger Robin Hood traders.

Laat ik met het eerste beginnen: sneeuw, wat een mooi fenomeen is dat. Persoonlijk heb ik een hekel aan kou en dus sneeuw, mij maak je blij met een mooi rondje golf op warme zomerdagen, maar ik heb een jongetje van 4 thuis dat daar volledig anders over denkt. En als ik het nieuws mag geloven wordt hij daarin in bijgestaan door miljoenen Nederlanders. We mogen ons opmaken voor een heuse snowmageddon met ongekende hoeveelheden sneeuw en kou, top ik heb er zin in.

De andere onderwerpen wil ik graag bespreken aan de hand van een breder thema; het omgaan en kunnen inschatten van risico’s. In de vorige column schreef ik dat Corona in mijn optiek niet valt onder het gebruikelijke ondernemersrisico, uiteraard had er altijd rekening mee gehouden kunnen worden, maar de huidige aanpak en impact is wel dermate groot dat het bijna onmogelijk leek. toch werkt een risico altijd twee kanten op; positief en negatief en juist daar gaat het vaak fout. Wij als mens bakken er gemiddeld namelijk weinig van als het gaat om het kunnen inschatten en inspelen van risico’s; we overschatten schromelijk kansen en onderschatten structureel risico’s. Daarnaast hebben we vaak de neiging om successen aan onszelf toe te schrijven en falen aan externe factoren toe te dichten. Ondanks dat we weten dat we de loterij nooit winnen speelt iedereen mee, terwijl het afdekken van belangrijke risico’s nagelaten wordt omdat we die kans in ons hoofd kleiner maken dan dat het vaak is.

Hoe speelt Corona, maar ook Robin Hood traders of ondernemen nou in op het omgaan met risico’s. Corona heeft veel dingen volledig platgelegd en bedrijven gedwongen om keuzes te maken, toch wordt niet elk bedrijf negatief geraakt door de impact hiervan. Sectoren zoals horeca, retail en detailhandel ondervinden directe negatieve gevolgen, waarvan nooit iemand had gedacht dat het land op slot zou gaan en dus de bedrijven dicht, de plannen van deze bedrijven komen dus niet uit door een externe bedreiging. Bedrijven in de zorg, digitale dienstverlening of bijvoorbeeld pakketbezorgers profiteren van de huidige maatregelen, uiteraard hadden deze ook mooie (groei) plannen gemaakt, maar geen van hen had anderhalf jaar geleden ingezet op een groei omdat er een virus zou komen dat klanten hun kant op zou duwen.

En Robin Hood traders, wat een bijzondere ontwikkeling was dat. Even kort samengevat: zoek een bedrijf dat het meest geshort wordt op de beurs (speculeren op een daling van de koerswaarde) en koop dat allemaal tegelijk. De koers gaat hierdoor omhoog en de shorters zullen de aandelen terug moeten kopen, waardoor de koers nog hoger gaat, er is immers nog meer vraag naar het aandeel. Stel voor dat u een aandeel heeft gekocht, aan de hand van een analyse en u denkt dat dit bedrijf ondergewaardeerd is op de huidige koers. Dit aandeel wordt ineens door een leger Robin Hood traders massaal gekocht en voor u het weet staat het aandeel fors hoger, sterker nog het schiet volledig door. Heeft u dan geluk of gelijk gehad en vergeet u niet op tijd te verkopen.

Stel voor u en een goede vriend of vriendin willen beiden beleggen in een bepaalde sector, heel lang is dit bijvoorbeeld olie geweest. U kiest voor het aandeel Shell en uw vriend of vriendin koopt het aandeel BP, de olieprijs stijgt flink door en u denkt beiden een goede koop gedaan te hebben. Op dag 341 van het jaar staan beide aandelen op een mooi rendement en het lijkt een goed beleggingsjaar te worden, dan gebeurt het. Op dag 342 vaart een mammoettanker het boorplatform van BP om, de schade is enorm en het aandeel BP daalt 50%. U sluit het jaar nog steeds met een mooi rendement af, met uw aandeel is niks mis geweest, uw vriend of vriendin sluit het jaar af met een dik verlies. Beiden heeft u het juist gehad in de analyse, toch zijn de verschillen in succes enorm. Was het risico hier uit te sluiten? Dat niet, wel was het te verkleinen door niet in 1 maar in bijvoorbeeld 10 bedrijven te beleggen in die sector.

Omgaan en inschatten van risico’s is altijd van belang voor enerzijds de continuïteit van het bedrijf, anderzijds voor de optimalisatie van het aanwezige vermogen of rendement. In de huidige markt zien wij dat de risico’s toenemen. Hierop inspelend hebben wij per 1-2 Saskia van Adelberg benoemd tot onze directeur credit management. In de afgelopen anderhalf jaar heeft zij zich steeds verder gespecialiseerd in deze rol, wat heeft geleid tot een mooie groei van onze portefeuille en veel tevreden klanten. Saskia heeft een juridische achtergrond en een passie voor financiën, deze combinatie sluit dan ook goed aan bij haar functie binnen Dutch Assets Group. Van harte nodig ik u uit om eens met haar in gesprek te gaan over hoe u uw risico’s heeft ingeschat en afgedekt.

Ik zelf ga mij voorbereiden op de komende dagen/weken waarin ik van #lockdown naar #vlockdown ga. Ach wellicht valt het allemaal mee en zal het plezier van mijn vierjarige, spelend in de sneeuw, mij voldoende warmte geven dat ik het nog leuk ga vinden. Dat risico is er natuurlijk ook.

Wilt u op de hoogte blijven van marktontwikkelingen, tips & tricks en wat wij nog meer doen, volg ons dan op LinkedIN

Voor de contactgegevens van Saskia kunt u hier terecht: saskia@dutchassetsgroup.nl

Eventueel meer lezen over voorspellen en risico inschatting, dan adviseer ik u van harte het boek Supervoorspeller: Supervoorspellers door Philip Tetlock

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.