Investeren in private equity

Private equity is een vorm van beleggen waarbij wordt geïnvesteerd in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Door private equity krijgen bedrijven een directe impuls in liquiditeit, waardoor nieuwe investeringen en uitbreiding mogelijk wordt.

Bedrijven kunnen voor dit geld voor een lening naar de bank toegaan, maar dus ook een deel van het bedrijf verkopen. Tegenwoordig is het mogelijk om et relatief lagere bedragen te investeren in private equity.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag vrijblijvend advies aan.

Zelf investeren in bekende bedrijven van familie vrienden

Investeren in een bedrijf van familie of van vrienden wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Het is een lening die ‘niet openbaar’ wordt aangeboden.Er zijn echter meerdere redenen om dit wel of niet te doen. De relatie moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen onvoldoende prestaties en tegenvallend rendement.

Een contract opstellen is in elk geval verstandig. De volgende punten zijn hierbij van belang:

  • Het uit te lenen bedrag
  • De rente (rentevrij kan uiteraard ook)
  • Hoe gaat u uw investering weer terug krijgen.

Verder is het slim om afspraken te maken over als het aflossen niet lukt.

Tante Agaath-lening

Vroeger kon met geleend geld van een bekende voor het financieren van een bedrijf een fiscaal voordeel worden behaald. Deze vorm van lenen werd de Tante Agaath-lening genoemd

Als je geld leende van een bekende om hiermee een bedrijf te financieren dan waren hier vroeger fiscale voordelen mee te behalen. Deze leenvorm werd vaak de Tante Agaath-regeling genoemd. Dit hoefde overigens geen familie te zijn (ondanks de naam). Als het voorstel, dat aan enkele voorwaarden moest voldoen, werd goedgekeurd door de belastingdienst dan was het een échte Tante Agaath-lening.

In 2011 zijn de voordelen van deze vorm opgehouden. Nog steeds is het lenen van bekenden één van de meest voorkomende vormen van (start)kapitaal. Nu wordt deze leenvorm durfkapitaal of startkapitaal genoemd.

Investeren via platforms als Mogelijk en via crowdfunding

Alternatieven voor zogeheten durfkapitaal zijn er voldoende. Kiest u voor zekerheid en vindt u het behoud van uw kapitaal belangrijker dan een zo hoog mogelijk rendement? Dan bieden meerdere platforms, zoals Mogelijk, investeren in zakelijke hypotheken aan. Omdat het pand waarin u investeert geldt als onderpand is dit een veilig alternatief voor beleggen in aandelen.

Ook crowdfunding is zo’n alternatief. Hierbij kunt u een relatief kleine investering doen in een project of een bedrijf. Naast het feit dat u met crowdfunding ambitieuze start-ups en ondernemers helpt, kunt u via het juiste platform voor de investering een aantrekkelijk brutorentetarief ontvangen.

Investeren via gespecialiseerde private equity fondsen

Een private equityfonds is een bedrijf dat zich specialiseert in investeringen met private equity. Om dit te kunnen doen worden onder andere banken, verzekeraars en/of particuliere beleggers aangewend om een vermogen bij elkaar te krijgen. Vanwege de hoogte van de minimale investering voor de participatie in private equity fondsen wordt er door particulieren niet vaak hierin geïnvesteerd.

Het bijeen gebrachte vermogen, meestal een aanzienlijk bedrag, wordt geïnvesteerd in niet-beursgenoteerde bedrijven. Er kan voor beleggers een flink rendement gehaald worden als deze bedrijven hun deelnames (participaties) in bedrijven verkopen met winst. Van tevoren is niet duidelijk hoe hoog de winst of het rendement zal zijn.

Private equity fondsen worden vaak voor een groot deel eigenaar van een bedrijf, zodat ze zeggenschap hebben over het beleid en de financiering. In sommige gevallen worden goed opererende ondernemingen naar de beurs gebracht of met winst doorverkocht aan andere private partijen.

NPEX effectenbeurs

NPEX is de afkorting voor Nederlandsche Participatie Exchange. Het is een effectenbeurs speciaal voor ondernemers uit het mkb. Via dit platform kunt u als belegger direct in een onderneming investeren (beleggen). Deze investeringen kunnen in aandelen zijn, waardoor u deels eigenaar wordt van het bedrijf. Ook kunnen bedrijven bij NPEX obligaties uitgeven tegen een aantrekkelijke rente.

Door rechtstreeks te beleggen in mooie, snelgroeiende, ambitieuze ondernemingen in het mkb, kunt u een mooi rendement realiseren.

Kies voor de specialisten van DAG

Bij DAG kunnen we u adviseren over de keuze hoe u het beste uw geld kunt investeren. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben veel contacten met de beste partners in de markt, die wij met de beste voorwaarden aan u kunnen koppelen. Zo behaalt u het beste rendement uit uw investering. We adviseren u graag!

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag vrijblijvend advies aan.