De overname van een bedrijf vraagt vaak om een behoorlijke financiering. Als het om grotere bedragen gaat is het vinden van de juiste financiering lastig, zeker voor startende ondernemers. Er zijn meerdere financieringsvormen die u hiervoor kunt gebruiken, bijvoorbeeld een traditionele vorm, zoals een lening bij de bank. Maar ook nieuwe initiatieven zoals crowdfunding behoren tot de mogelijkheden. Een combinatie van beiden, ook dat kan.
Vroeger werden veruit de meeste bedrijfsovernames via de bank gefinancierd en dat was prima. Tegenwoordig moeten banken zich aan andere, strengere regels houden. Hierdoor zijn ze voorzichtiger geworden bij het financieren van overnames. Het kan dus voorkomen dat er meerdere partijen nodig zijn om een financiering rond te krijgen.
Graag zetten we voor u de diverse mogelijkheden van financiering op een rijtje. Heeft u vragen, dan helpen we u graag. Neem contact met ons op voor gespecialiseerd advies.
Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend advies aan.
Krediet bij de bank
Dit is nog steeds de meest eenvoudige manier voor het financieren van een bedrijfsovername. Echter zal de bank in veel gevallen niet meer de gehele som financieren.
Een lening bij een bank is van alle opties de goedkoopste, maar daar moeten we een kanttekening bij zetten. Deze lening moet meestal in zo’n 5 jaar te worden afgelost. Deze aflossing zorgt voor de nodige druk op de liquide middelen. Voor andere overnames en nieuwe investeringen blijft dan minder geld over. Dus ondanks de lage rente is dit niet altijd de beste oplossing. De bancaire lening kan goed gecombineerd worden met alternatieve vormen van financieren.
De verkoper financiert mee
Dit klinkt misschien gek, maar in sommige gevallen kan de verkopende partij ook nog een deel meefinancieren.
Hoe werkt dat in de praktijk? Dit kan bijvoorbeeld door een lening (vendor loan) of doordat de financiering tot stand komt uit de winst van het bedrijf (earn-out). Een deel van het aankoopbedrag hoeft pas later terugbetaald te worden. Maar wil de verkopende partij dit dan wel? In vele gevallen wel, want deze partij wil blijkbaar graag van zijn bedrijf af, anders stond deze niet te koop. De verkoper die helpt bij de financiering geeft daarbij een goed signaal af. Zonder vertrouwen in de koper en de toekomst van het bedrijf zou hij dit uiteraard niet zomaar doen.
Heeft de koper minder financiële middelen, dan kan men kiezen voor een hogere koopsom. Dit geldt dan ter compensatie voor het risico van de verkopende partij.
Investeerders
Er zijn grofweg twee soorten investeerders. Particulieren en investeringsmaatschappijen.
Particuliere investeerders zijn meestal ondernemer geweest en investeren nu in bedrijven die volop in de groei zitten. Investeren in uw bedrijfsovername kan door belastingvoordelen extra aantrekkelijk zijn. Een ander voordeel kan zijn dat een particuliere investeerder ook kennis met zich meebrengt en een breed netwerk waar u gebruik van kunt maken.
Investeringsmaatschappijen zijn organisaties met veel kapitaal. Zij zijn constant op zoek naar rendement op hun vermogen. Deze maatschappijen hebben vaak veel meer geld tot hun beschikking dan particuliere investeerders. Bij de financiering van bedrijfsovernames wordt vaak gebruik gemaakt van dergelijke organisaties. Het vermogen dat wordt ingebracht kan ook voor banken als zekerheid gezien worden.
Alternatieve investeringsmethodes
Tegenwoordig bestaan er tal van andere mogelijkheden om een (start)kapitaal te komen. Een van deze manieren om een onderneming of een overname te financieren is crowdfunding. Het principe hiervan is vrij eenvoudig. Een bedrijfsplan wordt aangeboden en er wordt een bedrag vermeld dat nodig is als startkapitaal of om de overname te volledig te financieren. De bedoeling is dat men een kleine investering kan doen in het project. Als veel mensen (particulieren) hieraan meedoen kan het benodigde bedrag worden behaald.
Ook bestaat de mogelijkheid van overheidsfinanciering. Voordat u bij commerciële investeerders aan de bel trekt kunt u kijken of uw overname op overheidssteun kan rekenen. U kunt hiervoor informatie inwinnen bij de volgende instanties:
- Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)
- Borgstelling MKB Kredieten (BMKB)
- RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Deze kredietvorm is voor startende en bestaande ondernemers in het MKB. Ook als je voor een overname staat, kan je hier gebruik van maken. Bij het MKB-krediet kunt u minimaal 50.000 euro en maximaal 250.000 euro lenen. Hiervoor geldt echter wel een aantal voorwaarden. Er geldt een leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar, een ondernemingsplan inclusief een financieel plan is nodig, het bedrijf moet zich voornamelijk op de Nederlandse markt richten en de verantwoordelijke moet voldoende vaardigheden bezitten om een bedrijf te starten of over te nemen.
Combinatie van financieringsvormen
U kunt kiezen voor een mix van verschillende financieringsvormen. De bancaire lening is dan veelal de basis van de financiering. Dit kan worden aangevuld vanuit één of meerdere alternatieve mogelijkheden. Dit ‘gestapeld financieren’ is niet nieuw, maar wel sterk in opkomst.
Het voordeel van het combineren van financieringsvormen is dat een hoger bedrag kan worden gevraagd. De investeerders lopen minder risico en meerdere investeerders zorgen voor meer vertrouwen in uw plannen. Daarbij komt ook dat wanneer de bank één van de investeerders is, u deze kennis in uw voordeel kunt gebruiken. Banken weten welke alternatieve partijen geschikt zijn om te investeren en ze hebben veel kennis van de markt.
Het nadeel zit daarentegen ook in de kennis die benodigd is. Elke financieringsvorm neemt verschillende risico’s, doorlooptijden en voorwaarden met zich mee. Deze voorwaarden moet u goed laten combineren met elkaar. Hier moet u van op de hoogte zijn.
DAG helpt u bij uw bedrijfsovername
De specialisten van DAG hebben een breed netwerk opgebouwd. Als onafhankelijk financieel bureau zijn wij gespecialiseerd in bedrijven te helpen met groeien. Naast alle banken kennen wij het gehele speelveld van aanbieders en mogelijke investeerders in uw plannen.
Uw overname aanvraag heeft bij ons een slagingspercentage van maar liefst 99%! Wij doen veel meer dan alleen het eenmalig regelen van financiering. Voor u gaan we op zoek naar de perfecte financieringsmix. Een goede relatie met onze klanten is bij DAG altijd het uitgangspunt.
Benieuwd naar wat wij voor uw project of bedrijfsidee kunnen betekenen? Wij vertellen het u graag.