Iets meer dan 2 weken geleden schreef ik mijn eerste column van dit jaar. Deze sloot ik af, met naast de beste wensen, u ook een “saai” jaar te wensen. Enkele uren na het verspreiden van mijn bericht werd het Capitool in Amerika bestormd, de man met de hoorns heeft mijn bericht duidelijk dus niet ontvangen die dag. Inmiddels is Amerika een nieuwe president rijker, zijn wij in Nederland een kabinet armer, zitten we in een verlengde en verzwaarde lockdown, zijn er nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven en hoorde ik vanochtend dat er al actief wordt gesproken om de verkiezingen en de Olympische spelen maar uit te stellen tot het najaar, of zelfs nog later. Als de start van 2021 een opmaat is voor de rest van het jaar, dan valt mijn wens voor een “saai” jaar al snel in het water.
De beweging in de diverse markten is al een tijd, in mijn optiek, uit balans; beurzen stijgen door, er wordt op veel plekken gesproken over dat dit een jaar van herstel moet worden, maar op lokaal niveau worstelen veel bedrijven met de huidige situatie.
Uiteraard is ondernemen vooruit kijken, kansen zien en plannen maken om deze zo optimaal mogelijk te benutten. We kennen wellicht allemaal de afbeelding van de fietser die naar een eindpunt moet, ondertussen wordt deze verrast door een storm, kuilen in de weg en de ketting van de fiets, maar in the end is hij er. Dat is ook een beetje wat ondernemen is en het bereiken van de finish geeft een groter genot wanneer de route wat zwaarder was. Nu komen we echter uitdagingen tegen die niet per definitie meer onder het ondernemersrisico vallen. Het uitzetten van een groot gedeelte van de economie is niet iets wat echt voor de hand lag in risicomodellen, maar wel waar wij nu mee te maken hebben. Dit risico is nu niet meer af te dekken, maar het is wel altijd goed om te bekijken welke risico’s dat wel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de risico’s op wanbetaling van debiteuren en een oplopend verzuim van het personeel.
Mede vanwege de uitzonderlijkheid van deze situatie wordt er vanuit de overheid stevig ondersteund, zo is er gister weer een nieuw pakket onthuld en zijn bestaande pakketten uitgebreid. In een normale situatie zou de markt veel aan moeten kunnen en een crisis is van alle tijden, bedrijven komen en gaan en dat is altijd zo geweest. Sterker nog, economisch is dat gezond en zorgt voor innovatie en verbetering. Dit moet echter wel vanuit de markt zelf komen en niet door “het uitzetten” van de economie. Het is voor nu in ieder geval goed om te weten dat ook vanuit de overheid het belang groot is om de economie zoveel mogelijk te ondersteunen zodat er straks een goede start gemaakt kan worden.
Zoals eerder aangegeven wordt er vanuit gegaan dat de economie straks een flinke spurt omhoog zal maken en er voor veel bedrijven kansen liggen. Om deze kansen goed te kunnen benutten is het belangrijk om goed voorbereid te zijn; is er voldoende liquiditeit aanwezig om nieuwe opdrachten aan te nemen, is het personeelsbestand op orde voor deze groei en kan er op tijd voor voldoende voorraad gezorgd worden. Zaken waar een ondernemer zich normaal gesproken dagelijks over buigt.
Veel van eerder genoemde investeringen worden gedaan met vreemd vermogen en hiervoor is voldoende kapitaal in de markt beschikbaar. De verstrekking van dit kapitaal lijkt echter wel lastiger te worden via de reguliere kanalen. Zo verschenen er deze week meerdere artikelen dat verstrekking aan het MKB stokt vanuit banken en dat vastgoedbezitters steeds lastiger een herfinanciering of uitbreiding kunnen doen bij de huisbank.
Gelukkig is er echter voldoende kapitaal in de markt en neemt het aantal alternatieve financierders toe, denk hierbij aan crowdfunding, factoring of specialistische vastgoedfinanciers. Wanneer een bedrijf financieel bestaansrecht heeft is er altijd wat mogelijk. Het probleem ligt dan ook niet zozeer in het niet kunnen financieren, maar meer in het niet kunnen vinden van de juiste ingang.
In de vorige editie van de column vroeg ik u om een voorspelling van de stand van de AEX te doen, heeft u dit gedaan dan alvast bedankt. Het totale aantal kan wat mij betreft nog wel wat hoger en daarom nogmaals een oproep hiervoor. Gisteren heeft de AEX een tussentijdse nieuwe top neergezet op 666,66 voor de cijferfetisjisten onder ons was dit natuurlijk een gedroomde slotstand, balen want we moeten nog wel even richting einde jaar.
De eerste 3 weken van het jaar zijn voorbij gevlogen en zoals het er naar uitziet zitten we nog wel even in deze situatie, toch is het goed om wel plannen te blijven maken en na te denken over wat er straks allemaal kan!