Helikoptergeld

By maart 4, 2021 Blog

Tijdens het schrijven van mijn vorige column maakten wij ons op voor de aanstormende snowmaggedon en bijbehorende #vlockdown. De afgelopen weken leek het wel lente en maakten wij ons druk of de terrassen alweer open konden. In een periode van 2-3 weken ging het van -15 naar bijna +20, het lijkt bijna op ondernemen in Coronatijd. Voorlopig blijft het dus een tijd van uitersten en zijn er nog weinig voortekenen dat het snel wat “rustiger” zal verlopen. Zo staan er nog een aantal belangrijke zaken op de rol voor de aankomende weken; de verkiezingen voor de 2de kamer, het wel of niet loslaten van de huidige coronamaatregelen, gaan we de top 3 halen in vaccinatieland en als we wat verder vooruit kijken dan komen The Masters weer om de hoek kijken (het hoogtepunt voor elke golfliefhebber).

 

Positief nieuws

Graag wil ik het met u hebben over een aantal zaken die horen bij (positief) vooruit kijken. Waar veel over wordt gesproken is onder andere de steun vanuit de overheid en hoe een exitstrategie uit de crisis het best te plannen is. Allereerst beginnen we bij de steun, uiteraard zijn er altijd gevallen waarbij het niet goed uitpakt of die om wat voor reden dan ook achter het net vissen, maar over de gehele linie zijn er veel bedrijven die mede door de overheidsmaatregelen deze periode goed doorkomen. Ook zorgen de maatregelen voor een bepaalde vorm van rust en vertrouwen, zeker voor werknemers met een loondienstverband. Dit is goed terug te zien in de consumentenuitgaven en de bijvoorbeeld nog steeds oplopende huizenprijzen, er is genoeg vertrouwen om dit soort aankopen/uitgaven te doen. Waar de regels minder goed functioneren is bij sectoren die gedwongen moeten sluiten en waar nog geen duidelijkheid is over eventueel weer open mogen gaan, denk aan de horeca, detailhandel of de evenementenbranche. Toch ligt dit in mijn optiek meer aan de onzekerheid dan aan de steun. De keerzijde van de geboden steun is wel dat het minder duidelijk is of een bedrijf de crisis overleeft omdat een groot aantal bedrijven in een soort slaap is gebracht, daarom is juist de exitstrategie zo interessant.

Exitstrategie

Hoe plannen we nou een goede exitstrategie, hier komen een aantal belangrijke zaken om de hoek kijken; allereerst en meest belangrijk is dat er duidelijkheid is over een wanneer. In dit kader kan er een voorbeeld genomen worden aan de UK en aan een aantal staten in de USA. In het Verenigd Koninkrijk is er een hele duidelijke strategie gepresenteerd; op deze datum doen we dit en weer een periode later dat. Totdat er een einddatum is waarop alles weer is zoals het was; terug naar het oude normaal. Of het haalbaar is, dat is een tweede, maar het geeft perspectief en duidelijkheid. In Amerika zijn er al een groot aantal staten die de maatregelen hebben opgeheven en terug zijn naar het oude functioneren. Met het loslaten van maatregelen komt natuurlijk altijd de discussie op gang of het verantwoord is, niemand zit te wachten op meer druk op de zorg of meer mensen die ziek worden. De reden dat deze landen en staten kiezen voor de geplande exit is mede gebaseerd op het aantal gevaccineerde inwoners, in combinatie met de het aantal personen dat vanwege besmetting of een natuurlijke afweer, inmiddels beschikt over voldoende antistoffen om niet meer ziek of dermate ziek te worden. Deze berekeningen kunnen voor elk land gemaakt worden en dan valt prima te berekenen wanneer je bij een bepaald punt komt, waarmee de ergste druk er af is. Gister hoorde ik dat dit voor Nederland rond de zomer zal zijn en volgens mij prima om daar dan op te gaan plannen; maak hier dan je routekaart voor. Een exitstrategie moet gepland worden en plannen doe je vooruit, kijken en berekenend naar wat er kan, iets wat elke goede ondernemer ook doet om zijn bedrijf draaiende te houden. In die zin is het wellicht vreemd dat de overheid zich niet meer laat informeren door het bedrijfsleven en actief meedenkt aan het creëren van duidelijkheid, wellicht dat de politiek zich op dit moment dan ook meer druk maakt om de komende verkiezingen.

Helikoptergeld

En in het kader van de komende verkiezingen heb ik een aardigheidje voor de partij die het op wil pikken, wellicht wel eens eerder gehoord, maar nog niet vanuit de politiek. In Amerika is een van de steunmaatregelen het beschikbaar stellen van een concreet bedrag in cash voor elk huishouden, gewoon zo hup op de bankrekening en uitgeven maar. Uit de cijfers van de Amerikaanse economie blijkt ook dat dit geld direct zijn weg vindt naar een hoger uitgavenpatroon, het is tot op sectorniveau direct zichtbaar wat deze steunmaatregelen uithalen. Uiteraard moet dit geld ergens vandaan komen en gelukkig hebben ze in Amerika de FED bereid gevonden om dit geld bij te drukken, tuurlijk moet het terugbetaald worden, de vraag is alleen wanneer en aan wie ;-). Het is een methode die al vele jaren eerder is voorgesteld en destijds nog wel eens werd omschreven als helikoptergeld; vlieg met een helikopter over een grote stad en open de luiken. Nu zullen we dit in Nederland en Europa wellicht niet zo snel zien gebeuren, maar wat een goed alternatief kan zijn, is in plaats van ondersteunen met subsidies en belastinguitstel, mensen laten consumeren. Hoe dan? De feestdagen zijn voorbij, dat was een uitgelezen kans geweest, maar ook voor met het mooie weer gaat dit nog steeds op. Geef elk huishouden in Nederland een voucher voor de lokale horeca, van bijvoorbeeld €50,-, deze is alleen in een bepaalde periode te besteden (koppel deze aan de exit datum en mensen kunnen een adventkalender maken en aftellen, zelfs dat geeft al plezier) en moet lokaal geconsumeerd worden. Het mes snijdt aan twee kanten bij een dergelijk plan; de horeca heeft inkomsten, personeel wordt aan het werk gehouden en heeft weer plezier van het werken/ondernemen, aan de ene kant. De andere kant is dat elk huishouden zich tegoed kan doen aan een lekkere afhaalmaaltijd van zijn favoriete horecagelegenheid of wanneer het weer mag kan genieten van de service op het terras. Zie het maar als een moderne versie van brood & spelen, maar iedereen wordt blij van iets toe kunnen voegen (de horeca ondernemer en zijn personeel) of van een soort zomers kerstpakket vanuit de overheid.

Uiteraard zijn er vele voorbeelden te bedenken voor de verschillende sectoren, misschien dat u goede tips heeft en we een lijstje kunnen maken welke we aanbieden aan het nieuwe kabinet. Heeft u een goed idee, ik hoor ze graag en samen plannen we ons de crisis uit.

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.