Roaring twenties

By juni 10, 2021 Blog

Maak u klaar voor de toekomst

De vogels fluiten, de zon schijnt volop en het voelt als zomer, we zouden haast vergeten dat we tot anderhalve week geleden 6 maanden lang in oktober hebben geleefd. Hoe snel we ons aanpassen aan het mooie weer en vergeten hoe slecht het hiervoor was geeft mij vertrouwen in een goede toekomst. Ik leg later graag het waarom uit.

Naast het mooie weer, geven ook de afgebouwde maatregelen aanleiding tot een positiever gevoel. Van vitamine D weten we dat het gezond is en zelfs helpt tegen, maar het leven weer op kunnen pakken geeft een zelfde boost.

In deze editie van mijn marktblog sta ik graag stil bij onder andere de brede (aandelen) markt, het afbouwen & opbouwen van de steunmaatregelen en blik ik vast vooruit op na de zomer. Maar eerst de zomer hoor, voor u het weet is deze weer voorbij, het blijft tenslotte Nederland waar we in wonen en oktober kan er erg hardnekkig zijn.

 

Rondje langs de markt(en)

Op 14 april schreef ik in mijn marktblog dat de AEX lekker steady op 711 koerste, een blik links op het scherm van mij ziet dat we op 719 staan. 8 indexpunten verschil in 2 maanden tijd. Is er dan niks gebeurd in de afgelopen twee maanden? Nu allereerst zou het even grofweg 1% rendement zijn, vermenigvuldig dat met 6 (6×2 maanden maakt een jaar) en u komt op 6% rendement in een jaar uit, best aardig vergeleken met sparen bijvoorbeeld. Waar u echter ook rekening mee dient te houden is dat veel bedrijven dividend hebben uitgekeerd en dat dit koersdruk op de index geeft, u ontvangt dit wel en uw rendement zou dan dus ook hoger zijn. Vindt u dit wat saai, dan neem ik mee richting een veel besproken markt; die van de Bitcoin en andere crypto’s. De koers van de Bitcoin staat nu op $33.000 en heeft een top gekend van $64.000, bijna gehalveerd dus, maar nog steeds een positief rendement van 17% dit jaar. Kan het beter? Zeker, kent u het zusje/nichtje of welke relatie er ook is, Ethereum genaamd? Deze heeft dit jaar een rendement van 239%, best aardig. En zo zijn er nog een heel legio aan crypto’s met soortgelijke bewegingen en rendementen. Interessant is te zien of de onderliggende techniek, waarop de coin oorspronkelijk ontworpen is, ook toegevoegde waarde levert op de lange termijn en daarmee houdbaar is. Of u er in moet/wilt beleggen is een tweede, want alles dat hard omhoog gaat, kan ook zomaar hard naar beneden, maar avontuurlijk is het wel.

 

Heropening van Nederland

Met het loslaten van de meest beperkende maatregelen in onze maatschappij gaat Nederland weer snel open. Het mooie weer moedigt iedereen aan om het terras op te zoeken, uitstapjes te maken en achteraan te sluiten in de file naar het strand. Vakanties kunnen weer geboekt worden, er wordt gesproken over een gele route naar het zuiden. Dit is de nieuwe route soleil, niet meer op zoek naar mooie plekken om te bezichtigen, maar lekker pragmatisch door landen die je wel als toerist toelaten om zo je bestemming te bereiken. Maar we kunnen en mogen weer en daar bent u waarschijnlijk ook wel aan toe. Vorig jaar werd er gesproken over de roaring twenties van de vorige eeuw, een fascinerend tijdperk volgend op de ontwikkelingen in de jaren ervoor, waaronder ook een pandemie. Naast veel onzekerheden, financiële achterstanden en geopolitieke spanningen, kenmerkte deze periode zich ook met veel sociaal contact, hele sterke economische groei en de introductie van nieuwe mode & feesten. Mensen maakten een inhaalslag op wat ze de jaren daarvoor hebben moeten missen en die trend zou zich ook nu wel eens kunnen herhalen.

 

Vooruitkijken op..

Stelt u zich eens voordat alles weer kan; wat zou u allemaal doen. Waarschijnlijk wensen te over, net als de mensen in uw omgeving. En herinnert u zich nog de enorme berg spaargelden die zich hebben opgestapeld, deze moet een weg vinden. Waarschijnlijk begrijpt u waar ik naartoe wil met mijn verhaal. Voor ondernemers liggen er kansen om hierop in te spelen. Alleen dat moet wel kunnen. Veel bedrijven hebben flink ingeteerd op de reserves en omzet, veel eigen vermogen is in het betalen van de vaste lasten gaan zitten en opdrachten zijn afgezegd. Opnieuw opstarten van productieprocessen, aannemen van personeel en het doen van marketing kost geld. Cash is king is een uitspraak die u vast kent, wie nu geld heeft kan goede zaken doen. Om als ondernemer zo goed mogelijk voorbereid te zijn en de komende kansen te kunnen realiseren is het van belang dat er een goed credit management wordt gedaan en er voldoende liquiditeit beschikbaar is. Dit kan best lastig zijn in de huidige fase, gelukkig zijn er voldoende aanbieders die niet alleen naar afgelopen jaar kijken, maar ook naar de potentie van uw bedrijf en welke waarden er zijn. Onze Corporate Finance specialisten kennen die aanbieders en kunnen met u op zoek naar de mogelijkheden zodat ook u een goede heropening kunt maken. (button maken naar…)

Corporate Finance van Dutch Assets Group

Steunmaatregelen overheid

Met het heropenen van de economie zullen bedrijven weer in staat zijn om zelfstandig te kunnen draaien, ondersteuning vanuit de overheid is dan niet meer nodig. Het kan zelfs economisch gezien erg onverstandig zijn om te lang te ondersteunen; bedrijven raken verzadigd, het geld wordt niet goed besteed en innovaties blijven uit. Want wat elke crisis ons leert is dat ondernemers creatief zijn en wanneer zij gedwongen worden om zich te moeten aanpassen dit voor de lange termijn hele mooie nieuwe initiatieven & producten oplevert. De huidige steunmaatregelen vanuit de overheid zijn verlengd tot 1 oktober, wel moet vanaf 1-6 weer aan de belastingplicht voldaan worden, zoals het betalen van de BTW en loonheffing over de maand juni of kwartaal 2. Terugbetaling van de verleende belastinguitstel gebeurt vanaf 1-10-2022 en vindt plaats binnen 60 maanden. Hiermee geeft de overheid nog een laatste zetje om de aankomende maanden door te komen en ruimte in de cashflow om niet gelijk druk te zetten op afbetaling. Van belang is natuurlijk wel dat deze betalingen in de begrotingen van 2022 terug gaan komen en daar een aantal jaar zullen blijven staan. Dit kan op termijn natuurlijk nog een druk geven op de winstgevendheid van bedrijven en daarmee ook de kredietwaardigheid. In een onzekere markt is het goed om risico’s te beoordelen en wellicht af te dekken, zo ook het risico dat wellicht uw klant, of de klant van uw klant niet meer aan de betalingsverplichting kan voldoen. Dit debiteurenrisico is goed af te dekken en indien u hier meer over wilt weten, dan vertelt Saskia u hier graag alles over.

Whatsapp SaskiaBel Saskia

De toekomst

In het begin van deze editie gaf ik aan dat ons geheugen ons soms snel in de steek kan laten en dat dit mij vertrouwen voor de toekomst geeft. Van nature zijn wij positieve wezentjes en zoeken wij naar oplossingen, we moeten immers overleven, dat zit in onze genen. En we zijn gewoontedieren, iedereen heeft vast zijn eigen routines, van op de vaste plek parkeren bij het station, tot 80% hetzelfde boodschappenlijstje elke week. Routine geeft ons rust en vertrouwen, soms worden we door omstandigheden uit onze routines en comfortzone gehaald. We passen ons dan op de omstandigheden aan, maar zodra het weer kan zoeken we de routine weer op. Ik beschouw een pandemie als Covid dan ook als een gebeurtenis die ons uit onze routine heeft gehaald, op veel manieren hebben we ons aangepast, maar iedereen snakt weer naar het oude normaal. Daar zouden we zomaar weer eens heel snel kunnen zijn.

 

Oja vergeet ik het bijna, het EK staat voor de deur. Heeft u de Vuvuzela al opgepoetst en de Pletterpet & Roeptoeter gestreken klaarliggen? Wilt u ons laten weten wie er Europees Kampioen wordt en uit de juiste voorspellers trekken wij een winnaar waarvoor we een leuke prijs hebben!

 

Geniet van het mooie weer en tot snel.

Geef uw voorspelling door!

Vul hieronder uw voorspelling voor het EK in…

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.