Via deze weg wil ik eerst de felicitaties aan alle Ajax supporters overbrengen, voor het behalen van de 35ste landstitel, ik heb begrepen dat ze een feestje hebben gevierd.

De afronding van het voetbalseizoen associeer ik altijd met het begin van de zomer, competitie klaar, dan wordt het mooi weer. Er is natuurlijks niks leukers dan om in de stromende regen op een tribune te zitten en daarom voetbalt Nederland lekker in de herfst en winter. Gelukkig is de natuur nog steeds bezig met ons te verwarren en voelt het alsof de competitie in oktober is geëindigd. Wellicht herkent u het thema “weer” al in de columns, ik vind weer heel belangrijk, maar ik mag het er thuis niet meer over hebben en dus ben ik blij dat ik hier een nieuw podium voor heb gevonden.

Ik zou u nog op de hoogte houden van het herinneringenspel en inmiddels ben ik er wel uit. Het niet hebben van een actieve herinnering is echt de beste variant. Er wordt niks ontkend, niemand wordt in het gelijk of ongelijk gesteld en hij is op elk onderwerp te gebruiken. Ja, zou goed kunnen schat, ik ontken het ook niet, maar heb er gewoon op dit moment geen actieve herinnering aan. En we gaan over tot de orde van dag.

Liquiditeits (problemen)

Wanneer we inderdaad overgaan tot de orde van de dag wil ik graag stilstaan bij een actueel onderwerp in de markt: liquiditeit en in dit geval er niet voldoende over kunnen beschikken. Dutch Assets Group is een van de trotse kopgroepleden van de Stichting MKB financiering en helpt mee met het ontwikkelen van een keurmerk voor MKB adviseurs. Stichting MKB Financiering doet ook veel onderzoek naar de markt en bekijkt hoe zij vanuit haar rol ondernemers verder kan helpen. Uit een van de onderzoeken komt naar voren dat 25% van de MKB bedrijven binnen nu en twee maanden verwacht om in de problemen te komen met haar geldpositie. Ik hoorde afgelopen week ook op het nieuws dat ruim 50% van de MKB bedrijven niet in staat is om de rekeningen op tijd te betalen. Deze twee gecombineerd geeft een zorgwekkend beeld. Het niet betaald krijgen van uitstaande facturen is een van de grootste oorzaken van faillisementen voor ondernemers. In dit geval betekent het dan ook niet dat er sprake is van onwil, maar dat het simpelweg niet meer gaat.

Steunmaatregelen vanuit de overheid

Het kunnen inzien van een probleem is vaak ook al een groot gedeelte van de oplossing. Wanneer het duidelijk is dat bedrijven in geldproblemen gaan komen, dan kan je ze vooraf helpen om deze problemen te voorkomen, maar je kan er ook voor zorgen dat de op te lopen schade beperkt blijft. Vanuit de overheid zijn er een groot aantal steunpakketten en subsidies opgetuigd die er primair voor zorgen dat de een bedrijf niet “leegloopt” op de vaste kosten, denk hierbij aan de NOW regeling voor het doorbetalen van salarissen of de TVL regeling voor het kunnen voldoen van de vaste lasten. Voorlopig laten deze regelingen zien erg effectief te zijn bij het voorkomen van faillisementen of gedwongen ontslagen. Waar zij echter niet in voorzien is in extra liquiditeit om te groeien of om mee te investeren. Hiervoor zou de BMKB-C regeling, een krediet uitgeleverd door banken, maar met een garantstelling vanuit de overheid, soelaas moeten bieden.

Alternatieve oplossingen

Ondanks alle inspanningen vanuit de overheid is het dus nog niet genoeg alle liquiditeitsproblemen te voorkomen, de resultaten zoals eerder weergegeven uit het onderzoek en het uitblijven van betalingen is tenslotte nu actueel.

Gelukkig zijn dit niet alle mogelijkheden en is de (geld)markt inventief en oplossingsgericht. In de eerdere columns heb ik aandacht besteed aan de enorme geldberg die er inmiddels is, deze berg moet op weg naar het vinden van rendement en dus wordt het beschikbaar gesteld.

Crowdfunding

Een van de wegen die het aflegt van bezitter naar benodigde is via Crowdfunding, hier is het heel goed mogelijk om toch het gewenste investeringskapitaal op te halen. Investeerders zijn via deze platforms bereid om het eigen vermogen beschikbaar te stellen aan bedrijven die dit willen gebruiken voor investeringen in groei, betalen van personeel en het aanschaffen van activa. Uiteraard blijft een goed verhaal, een goede financiële onderbouwing en een gezonde dosis verstand nodig, want het moet voor beide partijen wel lonend zijn.

Factoring

Een wat meer traditionele vorm is het gebruik maken van factoring. Factoring bestaat al vele jaren, maar is soms nog onbekend en daarmee onbemind. Heel kort uitgelegd: factoring is het bevoorschotten van uitstaande facturen. U doet met uw bedrijf zaken met andere bedrijven, u levert eerst uw dienst en de betaling volgt later. In dit geval moet u dus op uw geld wachten, terwijl uw kosten al gemaakt zijn of doorlopen. Een factormaatschappij “schiet” deze betaling voor uw klant voor en u kunt direct over de gelden beschikken. Vaak neemt de factormaatschappij ook nog het risico op wanbetaling van u over en indien gewenst doen zij zelfs uw debiteurenbeheer. Via een reguliere bank kunt u gemiddeld zo’n 50% van uw uitstaande debiteurensaldo bevoorschotten, via een factormaatschappij gaat dit wel tot 98%, hiermee creëert u direct dus veel meer financiële ruimte. Deze ruimte is te gebruiken voor het betalen van de salarissen, het aantrekken van een grote nieuwe klant of om te investeren in andere noodzakelijke assets.

Kredietverzekeren

Wanneer een groot gedeelte van de bedrijven verwacht niet meer aan de betalingen te kunnen voldoen, dan zou dit ook wel eens een van uw klanten kunnen zijn. Met het afsluiten van een kredietverzekering dekt u het risico op wanbetalingen af. U geeft zelf aan welke klanten en met welke limieten u wilt werken en bepaalt zo wat uw risico’s zijn. Kiest u ervoor om al uw omzet te verzekeren of juist alleen die nieuwe grote opdrachten. Risicomanagement is in een markt al deze van groot belang. Het levert u wellicht niet direct extra financiële ruimte op, maar wel een goede nachtrust. Daarnaast helpt het hebben van een kredietverzekering wel degelijk bij het verkrijgen van extra krediet, met een verzekerde vordering op zak is het aanvragen van de gewenste ruimte een stuk eenvoudiger.

Dutch Assets Group beschikt onder andere over een eigen AFM vergunning en is hierdoor in staat om u te begeleiden bij het vinden van de juiste kredietverzekering. Heeft u echter al een bestaande polis, dan kunnen wij u als onafhankelijk adviseur bijstaan in de optimalisatie van deze polis.

LinkedIn

Op onze linkedinpagina delen wij regelmatig nieuws, updates over de markt en geven wij tips & tricks die u wellicht verder kunnen helpen. Wilt u op de hoogte blijven, volg ons dan!

Zoals altijd kijk ik graag met u positief vooruit en ik hoop dat met het bieden van alternatieve mogelijkheden er ook voor u of de ondernemers in uw omgeving perspectief is geboden op mooie oplossingen. Wat vooruit kijken betreft, binnenkort komen wij met een leuk nieuwtje, in ieder geval iets waar wij zelf erg trots op zijn!

LinkedIn Pagina

Meer weten over Factoring?

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie.

Contact met Dutch Assets Group

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.