Laten we beginnen met het mooiste nieuws; het is lente en ik schrijf deze column met een heerlijk zonnetje in mijn rug. Ik ben een echte liefhebber van mooi weer en het begin van de lente geeft mij altijd een positief gevoel. De opmaat naar lekker naar buiten (veel golfen), de (Avond) klok weer een uurtje vooruit, het vooruitzicht van de lange avonden licht, de hopelijk snel weer volle terrassen en files naar het strand. Het is volgens mij een feit dat iedereen wel een stuk vrolijker & opgewekter is in de lente en zomer. Deze lijn wil ik graag vasthouden in deze column en daarom gaan we een rondje de wereld langs om te kijken welke groene lentescheuten we daar kunnen plukken.

 

Positiviteit van de beurs

Op het scherm links van mij tikt de AEX op de moment een stand van 691 punten aan, een mooie aanscherping van de hoogste stand dit jaar en de 700 punten is meer dan in zicht.  Aan de overkant van de grote plas zijn alle index records al verbroken. Wat zegt dit? Niks concreets natuurlijk, maar wel dat er een bepaalde verwachting is: namelijk die van herstel en groei. Gemiddeld loopt de aandelenmarkt 6-9 maanden voor op de reële economie en als we dit aan zouden houden dan zouden we dit dus ook terug moeten gaan zien op een lokaler niveau.

 

Interessanter is om op onderliggend niveau te kijken waar de groei te verwachten is, welke sectoren hebben alvast wat sprintjes getrokken en wie zit er nog in de kleedkamer de veters te strikken. Na het uitdelen van de gratis geld cheques in Amerika was er direct een toename van de bestedingen gerelateerd aan consumentenuitgaven waar te nemen; restaurants, cruises, vakanties, alles wat het leven leuker maakt kreeg een boost. Dit uiteraard ook gekoppeld aan het vooruitzicht dat de boel weer open gaat op termijn. Dit houden we even in gedachten als we straks inzoomen op onze eigen situatie.

 

Is een recordstand op de index eng

Waarom zou zoiets eng zijn? Als iets hoogs staat dan zou dat ook geassocieerd kunnen worden met duur. Is duur dan erg? Ook dat hangt er maar vanaf wat je nog meer kunt doen met je geld. Maar niemand wil duur kopen, wel duur verkopen. Het mooie is dat we vaak het tegenovergestelde doen als het op beleggen aankomt. Timen kunnen we ook niet, dus dat moeten we dan ook maar niet doen. Wat ik wel graag wil aanstippen is dat een beursindex altijd nieuwe records hoort te maken, al is het maar dat door inflatie er een constante prijsstijging zal zijn, er dus meer winst wordt gemaakt en dus hogere koersen te verwachten zijn. Een andere onderbouwing hiervoor is het aanpassen van de index; de AEX bestaat uit de 25 grootste of meest verhandelde aandelen en deze wordt periodiek (opnieuw) samengesteld. In de praktijk gaan de lelijke eendjes er dus uit en komen er nieuwe bedrijven voor terug. Kijken we naar de samenstelling van vandaag dan zitten er vast namen tussen waar u 2 of 3 jaar geleden nog nooit van gehoord heeft. Ik durf met een gerust hart dan ook te zeggen dat de markt over een bepaalde periode altijd hoger staat dan nu, in de tussentijd kan het nog dalen en zijwaarts ook ;-).

 

Geld in overvloed

Vandaag was er een publicatie over het toegenomen spaarsaldo onder de Nederlands bevolking; dit was veel, heel veel: er werd in 2020 77 miljard euro gespaard. Een van de oorzaken van een gestegen spaardrang is het niet kunnen uitgeven van het geld, de andere is angst voor het onzekere toekomstbeeld. Wij concentreren ons op het positieve en gaan er vanuit dat het onzeker weer zeker wordt en dat er weer mogelijkheden tot uitgeven komen. Zodra dit het geval is valt er te verwachten dat achtergebleven sectoren (horeca, reisbranche, retail) een inhaalslag kunnen gaan maken. En laat dat nou net de verwachting van de beurs ook geweest zijn en dat daarom de koersen vast oplopen. Of en wanneer het uitkomt dat weten we niet precies, maar er vast op voorsorteren kan geen kwaad. 20% van de medewerkers in de horeca is iets anders gaan doen, dit zou dus een personeelsprobleem kunnen opleveren zodra de horeca weer open kan. Volgens mij zijn er vast wel bedrijven die hier op in kunnen en willen spelen en zo liggen er dus meer kansen.

Dat het geld in de tussentijd ook andere bestemmingen heeft gevonden is terug te zien in de stijging van de vastgoedprijzen en aantallen verkopen/hypotheken. Ook daar is weer de vraag of de markt dan niet duur is, of dat het juist een teken van vertrouwen is en we ons op kunnen maken voor mooie tijden.

 

Rendement & vastgoed financieren

Voor onze klanten hebben wij een mooie tool gemaakt om te berekenen of en welk rendement er behaald kan worden op een vastgoed investering: Vastgoed rendement berekenen want uiteindelijk is dat waar het om gaat bij beleggen, het te verwachten en te behalen rendement. Niet vandaag of morgen, maar op de lange termijn, want dan zult u zien dat de beweging van nu vaak maar een rimpel op het totaal is geweest.

 

Wilt u meer weten over hoe te investeren in vastgoed en hoe gebruik te maken van het hefboom effect, of hoe vastgoed u kan beschermen tegen oplopende inflatie. Want inflatie moet er komen met zoveel geld in omloop, dan hebben wij voor u een mooie whitepaper ter beschikking of een leuk filmpje.

De zon schijnt nog steeds in mijn rug, met dit warme gevoel sluit ik graag de column voor dit keer af en hoop u snel weer te spreken. 

Contact met Dutch Assets Group

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.