Welke maatregelen kan je zelf nemen

By maart 18, 2020 juli 29th, 2020 Corona

Naast dat er gebruik gemaakt kan worden van mogelijkheden welke centraal beschikbaar worden gesteld zijn er mogelijkheden welke in het bedrijf zelf zitten.

  • Dek het risico op wanbetaling van debiteuren af. Middels een kredietverzekering wordt het risico op wanbetaling afgedekt. Indien klanten betalen op factuur is er altijd de mogelijkheid dat zij deze factuur niet meer kunnen voldoen. In een dergelijk geval zijn de producten en diensten wel geleverd, maar zullen de inkomsten niet volgen. Het merendeel van de faillissementen ontstaat door het niet meer kunnen innen van uitstaande vorderingen bij debiteuren die in geldgebrek komen. Middels een kredietverzekering dekt u dit risico af. Ook kan het helpen bij het verkrijgen van een financiering waarbij de debiteuren als onderpand gelden.
  • Bekijk de financiële ruimte in de onderneming voor het aanwenden van extra liquiditeit als werkkapitaal. Bij veel ondernemingen zit een deel van de liquiditeit vast in de onderneming, denk hierbij aan overwaarde op het vastgoed, een uitstaand debiteurensaldo of andere middelen welke vrij van financiering zijn. Door de waarde uit deze assets te halen kan er direct aanvullend werkkapitaal beschikbaar komen, welke kan zorgen voor een goede cashflow.
  • Bekijk mogelijkheden voor herfinanciering: Lopende leningen, welke eerder zijn afgesloten zijn in die tijd wellicht tegen een hogere rente of minder flexibele voorwaarden afgesloten. In de afgelopen jaren is de rente fors gedaald en hier zou direct een besparing op gerealiseerd kunnen worden. Deze lastenverlichting kan weer gebruikt worden als werkkapitaal. Ook is het wellicht mogelijk om de looptijd van de lening te verlengen zodat er minder aflosdruk is en er minder liquiditeit wordt gevraagd.
  • Onderhandel met crediteuren: Wordt er gebruik gemaakt van betalingsregelen met crediteuren, dan kan het lonen om te heronderhandelen. Een voorbeeld hier kan zijn dat er korting wordt gegeven wanneer er eerder wordt betaald of dat er groter wordt ingekort. Uiteraard kan het ook andersom en dat er een langere betaaltermijn wordt verleend, uiteraard zal dit dan vaak met iets hogere kosten gepaard gaan.
Terug naar nieuwsoverzicht
Chat openen
Stel je vraag via Whatsapp
Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.