Cash is King in coronatijd

By november 10, 2020 Corona, Consultancy

Het verloop van 2020 is voor veel bedrijven en ondernemers een grote uitdaging geweest en veel bedrijven staan voor een grote uitdaging in 2021 en daarna. De overheidssteun wordt afgebouwd en stopt uiteindelijk. Ondernemers moeten kijken of ze de vaste lasten en het verlies van inkomsten zelf weer kunnen dragen. Maar ondernemen is kansen zien en kansen grijpen, ook in de meest lastige situaties. Deze tijden vergen veel van de creativiteit en van het uithoudingsvermogen van bedrijven. 

We zitten midden in de tweede golf en de hoop is dat we straks samen met de familie aan het kerstdiner zitten en met onze vrienden en geliefden oud en nieuw vieren. Veel ondernemers hebben echter ook nog heel andere zorgen. Van hen wordt weer dezelfde creativiteit en risico’s verwacht als toen ze begonnen met hun ondernemerschap. Dutch Assets Group geeft advies aan ondernemers in deze onzekere tijd. Directeur Ivo Beernink: ,,Om een zwaar 2021 te voorkomen en te overleven zullen ondernemers over voldoende liquide middelen moeten beschikken. De cashflow zal meer dan ooit onder druk komen te staan, daarnaast is het risicomanagement van groot belang. Wij kunnen helpen.”

Voldoende liquide middelen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan toch?

,,Ja en nee. In sommige gevallen is de situatie zo slecht dat dit inderdaad makkelijk gezegd is. Maar wij kijken verder dan alleen de lening bij de bank. Denk eens aan uitstaande facturen of aan de kosten die medewerkers met zich meebrengen, zeker in tijden van ziekte of oplopende werkloosheid. Als je dat aanpakt dan kan je snel over geld beschikken, waardoor investeringen weer mogelijk zijn. En naast traditionele manieren van financieren zijn er steeds meer alternatieve aanbieders, wij werken samen met ruim 40 verschillende partijen. Zo is er altijd wel meer mogelijk dan je op voorhand zou denken.”

Uitstaande facturen, daar kan je
naar fluiten toch, in een tijd als deze?

,,Niet als je kiest voor de juiste partner. Wij werken samen met zowel kredietverzekeraars en veel bedrijven die het risico van niet-betalende debiteuren afdekt. Voorbeelden van bedrijven die deze dienstverlening bieden zijn factormaatschappijen. Vaak heeft zo’n factoringmaatschappij voor een onderneming binnen 48 uur al een groot gedeelte van openstaande facturen liquide gemaakt en nemen zij veel werkzaamheden in dat traject uit handen. Naast het managen van de geldstromen is ook het in het kaart brengen en monitoren van de risico’s van groot belang voor de aankomende jaren. Daar waar ondernemers zelf last kunnen krijgen van tegenvallende omzetten en wellicht financiële problemen, geldt dit ook voor hun klanten. Wij adviseren nu dan ook al onze relaties om goed door de debiteurenportefeuille heen te lopen en de risico’s op onbetaalde facturen af te dekken.”

En kosten van werknemers,
die kan je toch ook niet zomaar op 0 zetten?

,,Die kosten gaan ook niet naar 0 toe. Maar een bureau met de juiste expertise kan wél de verantwoordelijkheden en verplichtingen van personeel geheel uit handen nemen. Personeelskosten worden hierdoor heel overzichtelijk, de administratieve rompslomp verdwijnt en de ondernemer kan doen waarom hij ondernemer is geworden: ondernemen!”

 

Wij zeggen altijd dat je je successen moet 

delen. Lees hier wat ondernemers zeggen 

die al door DAG zijn bijgestaan. 

Nog meer tips om 2021 te overleven?

,,Binnen een bedrijf is het altijd handig om naar de financiële lasten en stromen te kijken. Leningen die jaren terug zijn afgesloten kunnen nu wellicht veel goedkoper worden gefinancierd. De rentemarkt is in de afgelopen jaren gedaald en wellicht zijn er in het bedrijf meer zekerheden dan toen. Hier kan een ondernemers zeker voordeel uit halen. Er zijn voldoende investeerders die op zoek zijn naar bedrijven om in te investeren, zodat deze kunnen blijven groeien. Zelfs in coronatijd. Ook investeren in eigen vastgoed kan een optie zijn. Als je het pand waar je nu huurt kan aankopen, dan zullen de hypotheekkosten waarschijnlijk lager zijn dan de huidige huur.”  

Wat kan DAG betekenen voor bedrijven die willen investeren?

,,Voor veel ondernemers begint de échte uitdaging nu pas. Bij DAG kunnen we direct inzicht geven in de financiële ruimte binnen een onderneming. Vervolgens zetten wij ons netwerk in om voor ondernemers de beste oplossing te vinden. Ik zeg wel eens dat wij tijdelijk de financieel directeur worden en de rijdende trein in de goede richting sturen. Zelfs nu zien wij geen redenen om een trein vertraging op te laten lopen. Ondernemen is immers kansen zien en benutten, wij dragen daar graag ons steentje aan bij.”

Contact met DAG naar aanleiding van bovenstaand artikel? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met u op.

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.