Wanneer ik een nieuwe column schrijf lees ik altijd eerst nog even mijn vorige column terug. Dit keer haal ik daar een aantal interessante aanknopingspunten voor de editie van nu uit. Ik begon vorige keer zo vrolijk en optimistisch, gedragen door het lentezonnetje, mijmerend over lange avonden licht, veel golfen en volle terrassen. Nog geen week later vierde ik mijn verjaardag met sneeuw in de tuin en vorst. Het gevoel dat wij massaal worden verward en dat “ze” nu zelfs de natuur zover hebben gekregen om daaraan mee te doen, bekruipt mij steeds meer.

Saai is deze periode allerminst; records blijven verbroken worden, er komt steeds meer zicht op een opening van de samenleving, geld is er nog meer in overvloed, alleen waar gaat het naar toe, er wordt massaal gekocht en sparen loont niet meer. Oja het is blijkbaar ook mogelijk om wel, geen, geen actieve of een verkeerde herinnering aan iets te hebben. Ik probeer alle varianten nu thuis uit, uiteraard in verschillende situaties. De resultaten zijn wisselend, maar er zit wel muziek in, ik hou u op de hoogte!

Nieuwe records

Vorige keer schreef ik dat de stand van de AEX bijna de 700 haalde, een dag later gingen we er dwars doorheen en inmiddels koersen we lekker steady op 711. Een diepere kijk op de index leert ons dat deze stijging voornamelijk gedragen wordt door bepaalde aandelen en sectoren. De Amsterdamse beurs oogt steeds meer als een technologie index met namen als ASML, ASMI, BESI, Prosus en Adyen. In het begin van het jaar vroeg ik u om een gooi te doen naar de eindstand van AEX, slechts 1 voorspeller gaf een stand boven de 700 aan. Nu is het jaar nog niet ten einde en zou een terugval altijd kunnen, maar mocht dit niet gebeuren dan is de winnaar al vroeg bekend. 

Open up

Los dat dit de titel is van het Songfestival dit jaar (google weet echt veel), is het ook steeds meer ter sprake in de samenleving. Open up, zet de boel weer open, gaan met die hap. Veel ondernemers staan te springen om weer aan de slag te mogen en ik geloof dat ze er heel veel mensen een groot plezier mee doen. Toch is het wellicht nog niet zo simpel voor bedrijven om de deuren weer open te gooien. Voor veel sectoren is vooruit investeren nodig; inhuur van personeel, inkoop van voorraden, huren van een locatie, goede marketing zodat je vindbaar bent etc. Met een goede cashflow is dit geen enkel probleem en zijn er ook veel goede financieringsconstructies te vinden. Nu ligt dit toch vaak wat lastiger, al is het maar omdat veel bedrijven de afgelopen 12 maanden een (forse) omzetdaling hebben gehad en er weinig vet op de botten is overgebleven. Regulier zal het niet lukken omdat banken traditioneel terugkijken op cijfers en er dan iets van vinden, in dit geval weinig dus. Alternatieve financieringsvormen zijn er genoeg, alleen hoe vindt u de best passende en zorgt u ervoor dat u niet van de regen in de drup belandt en daar waarschuwde de AFM juist voor. Doordat er geld in overvloed is aan de aanbodkant, wil dit zijn weg vinden naar de vraagkant. Echter niet voor gratis, daarom is een goede selectie van aanbieder erg belangrijk. Bent u op zoek naar werkkapitaal wellicht dat wij u met onze informatie verder kunnen helpen.

Werkkapitaal financieren

Sparen loont niet meer

Sparen, wij Nederlanders zijn er koning in. Vorige keer vertelde ik u dat er nog nooit zoveel geld is gespaard als in de afgelopen periode. We kunnen hier bijna van een bubbel spreken, al zal deze niet zo snel knappen. Het rendement op sparen is echter negatief, u betaalt boven bepaalde bedragen aan uw bank. Mooi verdienmodel hoor. Maar dat is te flauw en te kort door de bocht. De marktrente is negatief, er is echt genoeg geld dus, of te weinig vraag. Maar als sparen niet meer loont, wat moet u dan? Investeren, maar waarin. Tegelijk met het nieuws van de negatieve spaarrente las ik ook het bericht dat de inkomsten uit de verhuur in Amsterdam gedaald zijn. Op zichzelf is dit wel een logisch gevolg; de prijzen voor vastgoed stijgen door, de huren stijgen minder mee en dus is er een directe daling van het te behalen rendement. Voordeel aan de andere kant is dat de rente voor de financiering van het vastgoed ook is gedaald. Het maken van rendement is niet alleen kopen en verkopen, maar ook zorgen dat u optimaal gebruik maakt van alle andere marktomstandigheden. In dit geval loont het dus om te blijven kijken naar de optimale mix van financieringen, de te verwachten huurinkomsten, de beschikbare bevoorschotting op het vastgoed, het benutten van overwaarde en wellicht om ook af en toe van aanbieder te verhuizen. Beleggen in vastgoed is een van onze expertises en graag staan we u hier in bij.

Beleggen in vastgoed

Uw hulp wordt gewaardeerd

Sinds 1 februari loopt Carola van Langen stage bij Dutch Assets Group en een van haar onderzoeksopdrachten is hoe wij onze dienstverlening nog verder kunnen verbeteren. Graag willen wij u zo breed mogelijk bij kunnen staan en om goed inzicht te krijgen waar de behoeften liggen heeft zij een enquête opgemaakt. Helpt u haar en ons mee door deze even in te vullen.

Oja, open up. Als jonge (vind ik dan) ouder van 3 kinderen, is het weer openen van de BSO toch wel een mooie meevaller. Niet alleen voor de kinderen, maar toch ook voor onszelf. Laat het weer een eerste stap zijn. Ik wens u het beste en hopelijk tot snel.

Marktonderzoek vermogensbeheer
Contact met Dutch Assets Group

    Chat openen
    Stel je vraag via Whatsapp
    Hallo, graag helpen wij je met je vraag over financieringen. Je kunt je vraag hier ook op Whatsapp stellen.