Wat is een kredietverzekering?

Kiezen voor kredietverzekering

Uiteraard kiest voor een kredietverzekering als u van alle voordelen wilt genieten. De keuze voor het verzekeren van omzet komt voort uit een van de volgende zaken:

  • Veel debiteurenverliezen;
  • Veel wisselende debiteuren;
  • Wanneer u enkele grote debiteuren heeft;
  • Een gemiddelde debiteurentermijn boven de 45 dagen;
  • Wanneer er sprake is van export.

We kunnen ons voorstellen dat u deze (financiële) bedrijfsrisico’s zo klein mogelijk wilt houden. Ook voor de toekomst van uw bedrijf.

Verzeker uw omzet

Het is vervelend voor uw klanten als zij niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Ook u heeft hier hoogstwaarschijnlijk last van. Een kredietverzekering verzekert deze openstaande facturen. Zodra de betaling, om welke reden dan ook, niet gedaan kan worden draait de verzekering op voor de kosten.

Een kredietverzekering kan op de volgende manieren worden afgesloten:

  • Verzekeren per transactie: wanneer u klanten heeft die u grote bedragen moeten betalen.
  • Verzekeren per debiteur: wanneer de klant u regelmatig en aanzienlijk bedrag moet betalen.
  • Verzekeren per land: wanner uw bedrijf zich voornamelijk richt op zaken met 1 of een paar landen.
  • Verzekeren voor de totale omzet.

Verzekeren per transactie

Deze vorm van verzekeren is handig als u bijvoorbeeld het risico op export wilt afdekken. Dan sluit u een verzekering af op een specifieke (vaak grote) transactie.

Verzekeren per debiteur

Stel u heeft een klein aantal grote klanten, waar de continuïteit van uw onderneming van afhankelijk is. Dan is het risico groot als deze klanten betalingsproblemen krijgen.  Een kredietverzekering per debiteur kan in dit geval interessant zijn.

Verzekeren per land

Klanten uit bepaalde landen nemen een aardig risico met zich mee. Het is dan verstandig om u te verzekeren voor de transacties uit dat betreffende land. Een verzekeraar, of verzekeringsexpert, zal kijken hoe groot het risico precies is in een bepaald land. Hier zal de hoogte van de premie op worden afgestemd.

Verzekeren voor de totale omzet

Deze ‘omzetverzekering’ is de meest uitgebreide kredietverzekering. Hierbij wordt de gehele omzet verzekerd tegen het uitblijven van de betaling door klanten. In ruil voor een goed gespreide portefeuille kan een verzekeraar vaak een aantrekkelijke premie aanbieden. Procentueel gezien is dit dan ook de omzetverzekering goedkoper dan een specifieke verzekering.

We moeten echter wel vermelden dat een kredietverzekering geen dekking biedt wanneer klanten wél kunnen, maar niet wíllen betalen.

Wat zijn de voordelen van een kredietverzekering?

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over kredietverzekeren of wilt u een second opinion over een bestaande financiering? Neem dan contact met ons op!

Bel SaskiaWhatsapp Saskia

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag vrijblijvend advies aan.